Loading...
17 december 2008#

De ziekte van Bechterew.

We krijgen soms nog wel eens vragen over hoe het nu zit met de ziekte van esther, hoe het staat en waar we nu mee bezig zijn. In de volgende animatie wordt er meer uitgelegd over de ziekte.

Animatie: klik hier

Esther heeft al een hele periode de Biological: Enbrel gebruikt (zie animatie), maar door de vele bijwerkingen is ze hier mee gestopt. We hebben het de afgelopen 4 maanden zonder biological geprobeerd en alleen onstekingsremmers gebruikt, maar nu zijn we toch weer op een punt gekomen waar de ziekte toch weer veel last begint te veroorzaken. Deze keer niet alleen in haar rug, maar ook in haar borstbeen.
 
We zijn van de week weer eens bij de reumatoloog langs geweest en we zijn tot het besluit gekomen om op een andere biological over te stappen: Humira. Dit is voor Esther voorlopig de laatste optie, ze heeft in het verleden al Remicade gebruikt, daar bleek ze hevig allergies voor te zijn.

Andere Biologicals voor de ziekte van Bechterew zijn er op het moment nog niet, er is er momenteel één in ontwikkeling waar wij van weten, maar die komt op zijn vroegst pas in 2015 op de markt.

De kans dat ze bij Humira dezelfde bijwerkingen heeft als bij Enbrel of dat het niet voldoende werkt is nog vrij groot, maar nooit geschoten is altijd mis. Er bestaat een kans dat Humira beter werkt, dus wagen we het er op.

Wil je meer weten over bechterew kun je kijken op:

http://www.stichting-bechterew.nl (info over bechterew e.d.)
http://www.sanquin.nl (over bioligicals)
http://www.bechterewforum.nl/