Loading...
2 juli 2007#

Voel ik me veilig in Noord Ierland?

Ik was dit weekend (zaterdag) in Derry, klein stadje in het noorde van Noord Ierland.

Ik wou eigenlijk naar Dublin gaan, aangezien ik al 3x eerder naar Derry wou gaan en dit steeds niet wou lukken. Nu had de bus vertraging en had ik de trein naar Dublin met een paar minuten gemist, dan maar naar Derry.

Derry is de enige stad in Ierland die zijn gehele stadsmuur nog heeft, veel mensen zeggen dat het er erg mooi is. Ik zal ze niet tegen spreken, maar ik heb beter gezien en groter.

De treinreis duurt in totaal langer dan 2 uur en met ander vervoer e.d. er bij was ik ongeveer 3 uur onderweg. De stad zelf daarintegen had ik in 1,5 uur wel gezien, dat was inclusief lunch, wandeling over de gehele stadsmuur, door het gehele centrum en een koffie ergens in een cafetje.

Na de koffie ben ik wat buiten de stadmuren gaan neuzen, eerst een paar winkeltjes, daarna een park, toen stond er iets op de kaart dat buiten de kaart zou zijn (een soort country park), kon het niet gauw vinden. Ik vond een bordje waar een glen op stond, die heb ik hier al meerdere malen gevonden (die glens dan) en zijn vaak erg mooi.

Ik dus die weg volgen en volgen en volgen (4/5 km of meer) later einde weg (T-splitsing) geen glen. Ik doorlopen op een andere weg in ongeveer de zelfde richting, ik was ondertussen al ver buiten de stad beland. Het was erg wisselvallig weer, het eene moment regen het andere de hete zon. Helaas moest het toen weer gaan regenen en was er nergens om te schuilen šŸ™ en geen paraplu mee.

Ik had het op een gegeven moment wel gezien en ben een stuk terug gelopen en op een andere weg in de richting van Derry en het centrum weer opgelopen. Ik heb uiteindelijk dat countrypark gevonden. Er stond een muur in de weg, maar wat bleek, ik was om het hele park heen gelopen, en het was niet zo’n klein parkje ook :).

Ik ben daarna terug gelopen naar het centrum, was al laat, ik had honger en dorst en mijn voeten hadden wel genoeg gehad.

In de buitenwijken van Derry kun je duidelijk het verschil van de mensen merken, de eene wijk hangt vol met Groot Britanniƫ vlagen (rood/wit/blauw) de andere wijk vol met ierse vlaggen. Protetstanten en andere, ze zouden elkaars wijken nouwlijk durven betreden, maar ik loop er vrolijk door heen (zo nu en dan misschien een beetje eng) zolang ze niet weten dat ik buitenlander ben of ongelovig of wat dan ook heb ik geen probleem.

Toen ik het centrum naderde zag ik in de verte veel rook, ik dacht eerst brand, later dacht ik zijn vast al die openhaarden die ook zo stinken enzo. Later zach ik dat het wel degelijk ook brand was. Dit mooie autootje moest het helaas begeven door de konflikten hier. zelf vandaag werd er mij aangeraden niet naar buiten te gaan, er is namelijk een parade voor de prostestanten, hun dag om te feesten en volgende week schijnt het nog erger te zijn, maar deze periode schijnt altijd moeizaam te zijn.

Anyway ik ga even iemand helpen verhuizen, tot gauw šŸ˜‰